Opleiding zwemmend redden


Inhoud

- algemene informatie
- lestijden en badindeling
- minimale leeftijden
- gekleed zwemmen
- contributie
- lid worden


Algemeen

Reddingsbrigade Wierden verzorgt de opleidingen zwemmend redden in het overdekte bad te Wierden. De opleidingen starten vanaf augustus/september en worden met een examen afgesloten in de maand april of mei van het volgende jaar. Elk opleidingsniveau staat onder leiding van een gediplomeerde instructeur/instructrice eventueel aangevuld met aspirant instructeurs. De totale opleiding staat onder toezicht van de Commissie Zwemmend Redden.

Instromen gedurende het seizoen is mogelijk tot en met de maand oktober. Uitzonderingen hierop zijn alleen in overleg met het technische kader mogelijk. Een en ander is afhankelijk van de eigen vaardigheden, doelstelling voor het behalen van specifiek opleidingsniveau en beschikbaarheid van gediplomeerde opleiders.

Aanmeldingen na oktober worden in behandeling genomen voor het opvolgende winterseizoen. U wordt voor aanvang van het nieuwe seizoen geïnformeerd met betrekking tot alle relevante informatie.

terug naar boven

Lestijden en badindeling


De lessen worden gegeven op donderdagavond.

tijd cursus
18.15 - 19.00 Praktijk opleiding "Voorbereidend Zwemmend Redden b en c", de brevetten Junior Redder 1,2 en 3. Jeugd tot en met ca. 9 jaar
19.00 - 19.45 Brevet Junior Redder 4,praktijkopleiding Zwemmend Redder 1,2,3 en 4 en Lifesaver 1,2 en 3. Jeugd vanaf ca. 10 jaar en volwassenen
19.45 - 20.15 Praktijkopleiding c.q. training van instructeurs en senioren
18.15 - 19.00 Theorie opleiding voor Lifesaver 1 (zie ook de jaarplanning)
20.30 - 21.00 Theorie opleiding voor Lifesaver 2 en 3 (zie ook de jaarplanning)

Zie ook de jaarplanning voor wanneer er wel en geen les wordt gegeven.

terug naar boven

Minimale leeftijden

Belangstellenden vanaf 6 jaar en in het bezit van diploma A van het zwem-ABC van de NPZ, kunnen deelnemen aan de opleidingen zwemmend redden. Afhankelijk van leeftijd en eigen zwemvaardigheden worden aspirant cursisten door het technisch kader ingedeeld in een passend opleidingsniveau. Reddingsbrigade Wierden verstrekt het advies aan ouders om kinderen eerst het zwem-ABC volledig af te ronden. Diploma A (NPZ) waarborgt geen perfecte beheersing van de aangeleerde zwemslagen. Het onvolledig beheersen van de zwemslagen kan een negatieve uitwerking hebben op de benodigde vaardigheden voor het zwemmend redden. Het inschalen van het opleidingsniveau binnen Reddingsbrigade Wierden wordt hierdoor beïnvloed.

Volgens de richtlijnen vermeld in het Examen en Wedstrijd Reglement (ER) van Reddingsbrigades Nederland KNBRD worden door onze brigade de volgende cursussen gegeven:

diploma minimum leeftijd
Voorbereidend Zwemmend Redden  6 jaar
Junior Redder 1  6 jaar
Junior Redder 2  7 jaar
Junior Redder 3  8 jaar
Junior Redder 4  9 jaar
Zwemmend Redder 1  10 jaar
Zwemmend Redder 2  11 jaar
Zwemmend Redder 3  12 jaar
Zwemmend Redder 4  13 jaar
Lifesaver 1  14 jaar
Lifesaver 2  15 jaar
Lifesaver 3  16 jaar
Naar gelang de leeftijd en de vaardigheid in het zwemmen wordt de cursist ingedeeld voor een brevet of diploma.

terug naar boven

Gekleed zwemmen

Bij examens en wedstrijden wordt er op onderdelen gekleed gezwommen. Om de cursisten aan het zwemmen met kleding te laten wennen, wordt vanaf november het eerste deel van elke les met kleding geoefend. Zie hiervoor ook de jaarplanning.

De kledingeisen zijn verschillend per brevet/diploma:
VRZ
A, B en C
JR
1 t/m 4
ZR 1 t/m 4 en LS 1 t/m 3
Badkleding
Shirt
Lange broek
Regen-/windjack
Schoenen

De kleding moet voldoen aan onderstaande omschrijving:
Shirt shirt met lange mouwen, een blouse is ook toegestaan
Lange broek een pantalon of overall die tot op het enkelgewricht reikt, lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan. Sportkleding zoals training-, schaats-, triathlon-, atletiek- en joggingpakken, skibroeken zo ook leggings zijn niet toegestaan.
Regen-/windjack bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon
Schoenen plastic, leren of sportschoenen zijn toegestaan, schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan

Voor vrouwelijke kandidaten is het toegestaan in plaats van een pantalon/ blouse met lange mouwen een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen te dragen met een minimale lengte tot over de knie.

De kleding moet tijdens het zwemmen goed blijven zitten, zodat ze niet los kan raken. Bovendien dient de kleding schoon en in goede staat te zijn.

terug naar boven

Theorieles

theorieles Naast de praktijk van het reddend zwemmen is het ook van belang om theoretische kennis op te doen van alles wat met reddend zwemmen te maken heeft. Lifesaver 1 is het eerste diploma waarin theorie voorkomt. Vanaf hier zit er bij de volgende diploma's ook theorie. Je leert bijvoorbeeld hoe het lichaam reageert op onderkoeling en wat je met een onderkoelde drenkeling moet doen.

Het theorieboek staat boordevol met allerlei belangrijke dingen die je moet weten wil je reddend kunnen zwemmen. Je moet bijvoorbeeld weten welke stromingen er in water voor kunnen komen en hoe je in allerlei verschillende omstandigheden een redding het beste kunt uitvoeren. Welke middelen je hiervoor tot je beschikking hebt, en hoe de professionele hulpverlening werkt. Weet jij bijvoorbeeld wat je moet doen als je met een auto te water raakt? Of wat je het beste kunt doen als je al surfend of varend met een bootje in de problemen komt? Ook dat soort dingen worden aangeleerd tijdens theorie lessen. Naarmate je hogere diploma's haalt wordt er van je verwacht dat je de stof goed beheerst. Ook wordt je geleerd hoe je tijdens een redding leiding moet geven en wat belangrijk is om een actie goed te kunnen coördineren.

Voor strandwachters is er een speciaal theorieboek geschreven. Dit omdat het strand heel veel specifieke zaken met zich mee brengt. Als je meer informatie wilt over het theorie gedeelte kun je altijd contact met ons opnemen.

Theorie examen wordt afgenomen volgens cursusboek Handleiding zwemmend redden, 15de Druk - april 2001. Het theorie-examen voor de Lifesaver diploma's wordt schriftelijk afgenomen.

terug naar boven

Contributie

Het cursusgeld bedraagt € 85,00 per cursist, te voldoen voor 1 november van het cursusjaar.

Bij meerdere cursisten uit een gezin wordt het cursusgeld voor elke volgende cursist gereduceerd met € 5,-. Het cursusgeld mag in twee termijnen worden voldaan. De tweede termijn dient uiterlijk op 1 december van het cursusjaar te zijn voldaan.

In het cursusgeld is begrepen: Niet inbegrepen is het theorieboek "Handleiding Life Saver" (laatste druk).
Het theorieboek dient eenmalig te worden aangeschaft voor de Lifesaver diploma's.

terug naar boven

Lid worden

Stuur om lid te worden een mail met naam, adresgegevens, geboortedatum en -plaats naar info@rbwierden.nl


terug naar boven